Psycholoog Alkmaar – Traumaverwerking

Post-traumatische Stress Syndroom (PTSS)

Een Post-traumatische Stress Syndroom (PTSS), of traumaklachten, zijn klachten die ontstaan na een gebeurtenis die grote indruk op je maakte. Je was getuige van iets, of het overkwam jezelf. Er is geen tabel met gebeurtenissen die een trauma opleveren. Het beste kun je aanhouden dat als het voor jouw indrukwekkend is, het voor jou een trauma is.

Snel weer verder willen

Maar wat gebeurt er nu precies bij zo’n traumatische ervaring? Het belangrijkste motief is dat je het achter je wilt laten. Je wil er vanaf, als het zou kunnen wilde je het het liefst nooit meegemaakt hebben. En dat is ook een beetje wat er gebeurt: je maakt dat het weg gaat. Daar ben je heel goed in; daar is iedereen heel goed in. Je hebt in je leven een rijk uitgeruste innerlijke trukendoos aan overlevingsmechanismen opgebouwd die je uitstekend helpen zo’n trauma ‘weg te poetsen’. Al zou je het anders willen, die mechanieken zijn zó sterk en zó automatisch dat je ze waarschijnlijk niet eens allemaal door hebt. Het is goed dat het zo gaat, je hebt dat soms nodig, gewoon om te overleven. Het nadeel is dat het een kortetermijnoplossing is. Nu moet het gevoel weg. Wat het je later ook gaat kosten.

Onvermijdelijk overweldigend

Op lange termijn kan het gebeuren dat het trauma terugkomt – meestal zonder duidelijke aanleiding. Dan pakt de ervaring je op en zet je helemaal vast. Het is allesoverheersend en bepaald elke seconde van je dag. Je droomt er over, je hoort wat je hoorde, je ziet wat je zag. Die herhaalde ervaring van het trauma is slopend. Zonder oponthoud zit je gevangen in dat ene moment. Op repeat, oneindig op repeat. Je bent in de war, van slag, vaak ook boos op jezelf en vooral: stuurloos. Je verliest de controle op jouw leven, je kunt nauwelijks meer functioneren.

Terug naar het trauma

Bijna elke vorm van behandelen gaat eerst terug naar het moment van trauma. Dat is geen fijne gedachte, maar de beste manier om op een goede manier het werk van verwerken nog eens helemaal door te maken. Vaak zien cliënten op tegen de sessie waarop we het trauma weer naar boven halen, maar iedereen is opgelucht als het gedaan is. Het voelt als een enorme stap, een last van de schouders, je kunt weer ademen.

Jezelf ontwikkelen als proces van verwerking

Vanaf die sessie werken we aan een goede, gestructureerde en volledige verwerking van het trauma. Waarin we ook jouw patronen van verdediging onder de loep nemen. Naast dat je je trauma een plek geeft, leer je wat jouw eigen valkuilen zijn, waar je jezelf in de weg zit en hoe je jezelf daarin verder kunt ontwikkelen.

EMDR behandeling bij traumaverwerking

Een trauma is meestal goed te behandelen. Wij gebruiken bij Psycholoog Alkmaar onder andere de EMDR methode bij de begeleiding en behandeling van een trauma slachtoffer. Met EMDR speel je de gebeurtenis als een film af en maak je een plaatje van het naarste moment. Dit plaatje is een vertrekpunt van waar uit alles op mag komen. Tijdens de behandeling is het belangrijk om te weten dat je het niet fout kunt doen. EMDR is een effectieve methode en inmiddels is er meer bekend over het werkmechanisme. Doordat het werkgeheugen op het moment dat het plaatje wordt opgehaald extra belast wordt, wordt de lading van het trauma minder. En doordat dit plaatje minder naar wordt om naar te kijken, worden de klachten vaak automatisch minder. Er is veel wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat mensen goed op EMDR reageren. Het is een kortdurende therapievorm.

Contact Psycholoog Alkmaar

Bel dan voor een afspraak naar 072-7202250 of vul het contactformulier in. Wij zijn benieuwd naar je verhaal en willen je graag helpen bij Psycholoog Alkmaar.