Wanneer ga je naar een psycholoog?

Een psycholoog doet een aantal dingen

We zoeken naar een verklaring van je klachten. Naar aanleiding van jouw verhaal vertel ik je binnen samenhang er is tussen je klachten binnen jouw leven van dit moment.. Voor veel mensen is het fijn om te weten wat er precies speelt. Ik geef je informatie, leestips en help je te begrijpen wat het precies betekent. Helpen je te vinden wat jij er aan kunt doen. Dat is namelijk voor iedereen anders. Bij verschillende klachten passen verschillende manieren om er mee om te gaan. Welke manier bij jou past hangt af van jouw eigen vaardigheden en talenten. Ik doe mijn best niet alleen jouw klacht, maar vooral ook jou goed te leren kennen. Helpen met het werken aan jouw klacht. Als ik weet wat de klacht is en hoe jij er mee om kunt gaan, kun je aan de slag. Een innerlijk proces of situatie veranderen is hard werk. Vaak zijn oude patronen en persoonlijke ‘valkuilen’ heel hardnekkig. Toch merk je al snel dat je resultaat boekt. Dat resultaat beschrijf ik graag als innerlijke groei. Eigenlijk groei je van je klacht weg. Je ontdekt jezelf opnieuw, weet beter wat je wilt en kunt en hebt meer grip op je eigen leven. Daarmee levert een behandeling doorgaans meer op dan alleen klachtherstel, al is dat natuurlijk wel het belangrijkste.

‘Klik’ met de psycholoog

Samenwerken met een psycholoog kun je misschien nog het beste zien als een project. En dat project  speelt zich af binnen het contact tussen jou en de psycholoog. De vakkennis, het inzicht en de analyse van de psycholoog in combinatie met jouw inzet en motivatie heeft heel veel invloed op het succes van de behandeling. Naast dat een psycholoog een vakman of -vrouw moet zijn, moet je er dus ook goed mee kunnen samenwerken. Jullie moeten elkaar goed begrijpen. Nu is het zo dat therapeuten getraind zijn in het behandelen van heel verschillende mensen. In de regel merk je dat de psycholoog heel goed jouw taal kan spreken. Toch is de ‘klik’ niet vanzelfsprekend maar wel nodig voor het succes van de behandeling.

Hoe kies je nu eigenlijk een psycholoog?

Je bent hier, nu, op deze website. Dat wil zeggen dat je weet, dat je erkent dat je een klacht hebt en inziet dat je wellicht hulp kunt gebruiken. Waar moet je op letten? Je moet op drie dingen letten:

  1. is de psycholoog aangesloten bij een beroepsvereniging
  2. heeft de psycholoog de benodigde ‘papieren’ en
  3. past de psycholoog bij jou

Die eerste twee zijn makkelijk na te gaan. Heel praktisch, check op de website de opleidingen en kwalificaties en bij welke beroepsvereniging de psycholoog is aangesloten. De derde is het belangrijkst en ook het lastigst. Door te doen wat je nu doet, een website napluizen, kom je veel te weten over de stijl van werken en de persoon. Dat is belangrijk, want je gaat samenwerken, dus dan moet je elkaar wel liggen. Kom je er zo niet uit, dan kun je in je omgeving navragen en ook je huisarts kan je goed op weg helpen. Als je een goed gevoel hebt bij een psycholoog, aarzel dan niet een afspraak te maken, of eens te bellen of mailen, je zit helemaal nergens aan vast.

Contact Psycholoog Alkmaar

Wil je meer weten over psychologen in Alkmaar? Neem telefonisch contact op naar 072-7202250 of vul het contactformulier in. Wij zijn benieuwd naar je verhaal en helpen je graag bij Psycholoog Alkmaar.