Met welke klachten ga je naar een psycholoog?

Net als fysiek ‘ziek’ zijn

Je kunt fysiek ‘ziek’ zijn, variërend van een onschuldig griepje tot ongeneeslijke of chronische ziekten. Met de meeste van die klachten ga je naar een huisarts of specialist. En niet zoals dat je fysiek onwel kunt zijn, kun je dat zijn in je gevoel of je gedrag. Ook hier variërend van een onschuld ‘rotgevoel dat maar niet weggaat’ tot ingrijpende geestelijke klachten of chronische aandoeningen.

Wacht niet te lang

En net als fysiek ‘ziek’ zijn geldt voor psychische klachten: hoe langer je wacht hoe moeilijker genezing is. Aan de andere kant, je wilt waarschijnlijk niet met elk wissewasje naar de huisarts. Soms kun je dat griepje makkelijk zelf behandelen en met een beetje rust en zorg van een familielid komt het helemaal goed. Wist je dat je dat ook de hele tijd met je psyche doet? Een goed gesprek, uithuilen, je grenzen aangeven, nadenken over wat je wilt, mediteren – allemaal manieren waarmee je jezelf doorgaans ‘behandeld’ als wat minder gaat in je leven. Zonder dat je het merkt is dat eigenlijk best vaak: kleine tegenslagen, verdriet, schaamte, je werk, dingen tegen je zin in doen, piekeren, slapeloze nachten. En dat kun je zelf en met vrienden en familie prima aan.

Het beste bel of mail je nu meteen

Maar soms niet. Waar ligt die grens? Wanneer ga je met die wond naar de EHBO om het toch even te laten hechten? Zelfs bij overduidelijke fysieke klachten is het best lastig. Je wilt ook geen doetje zijn. Of aankomen met dat bultje op je knie terwijl naast je een vrouw ligt te creperen van de pijn. Je wikt en weegt en besluit wel of niet te gaan. Soms pakt die beslissing goed uit en soms niet. Het probleem is: voor jou is het een gok. En elke zorgverlener zal je op je hart drukken: wij gokken niet. Geen vraag is te raar, klein, vreemd, vies of onvoorstelbaar. Als je hem aan mij of een andere psycholoog voorlegt kunnen wij je precies vertellen wat je wel of niet moet doen. Of het inderdaad een klacht is waar een psycholoog iets mee kan, of dat het wellicht meer iets is voor een huisarts of psychiater. Het belangrijkste is dat je weet wat je kunt doen en niet hoeft te gokken met je eigen welzijn.

Gerichte klachten

Wij verdelen de klachten die wij behandelen bij Psycholoog Alkmaar in drie soorten: gerichte klachten, algemene klachten en persoonlijke obstakels. De gerichte klachten hebben, de naam zegt het al, een duidelijke richting. Vaak heeft de cliënt er al een verleden mee en weet ook al wel een beetje van het onderwerp of. Dat kunnen angstklachten zijn, traumatische klachten, depressieve klachten of bijvoorbeeld rouwverwerking. We weten meteen wat het is en kunnen gericht aan de slag.

Algemene klachten

Veel cliënten hebben zo’n geschiedenis niet. Ze hebben gewoon geleefd, met alle ups en downs en vinden zichzelf nu met allemaal gevoelens, vragen en klachten waar ze eigenlijk geen taal voor hebben. Het is moeilijk uit te drukken wat er precies speelt, het is onduidelijk voor de cliënt of het nu echt een klacht is. Piekeren, onbehagen, zorgen, zwaar op de hand zijn, prikkelbaar – veel klachten, weinig antwoorden en ook weinig ervaring er over te praten.

Persoonlijke obstakels

Elke klacht gaat over persoonlijke obstakels, maar in deze gevallen heel specifiek én is de cliënt zich er bewust van. Je merkt bij jezelf dat je in bepaalde situaties steeds dezelfde ‘fouten’ maakt. Je komt niet verder, je loopt vast en zelfs als je van jezelf weet dat het anders moet: het lukt je niet. We stellen samen de kaders en doelen vast en kunnen hele concreet aan de slag. Cliënten merken heel snel resultaat en zijn in de regel erg gemotiveerd.

Ook fysieke klachten kunnen psychisch zijn

Iedereen kent ze wel: de bal in de buik, de brok in de keel, de pijn schouders, vermoeidheid, hoofdpijn, darmklachten en bij kinderen de buikpijn als ze iets moeten doen dat ze naar vinden. Fysiek en psyche hangen nauw samen. Er zijn heel veel lichamelijke klachten die goed behandeld kunnen worden bij een psycholoog. Kom een keer op gesprek. Ook als een psycholoog je zelf niet verder kan helpen weet hij of zij wel een arts die je wellicht verder kan helpen.

Contact Psycholoog Alkmaar

Zit je met een probleem en kom je er alleen niet uit? Bel voor een afspraak naar 072-7202250 of vul het contactformulier in, wij helpen je graag bij Psycholoog Alkmaar.